Din nou despre Rosia Montana. In timp ce romanii umbla bezmetici, legati la ochi, in lumea larga lucrurile se misca. Miliardarul Beny Steinmetz, artizanul escrocheriei bursiere Rosia Montana, este investigat. La greu. Iar la noi 22 de oameni s-au blocat in subteran, in muntele de aur din Apuseni, in timp ce, in capitala si in alte orase ale tarii, cetatenii solicita ingroparea proiectului. Care poate fi solutia?
Adevarata afacere, care s-a derulat fara sa fi fost extras vreun gram de aur, este cea bursiera. In care rechinii, cumparand si vanzand actiuni la bursa de la Toronto, au castigat sume fabuloase. Si nu au fost simple speculatii. Ei au beneficiat de informatii privilegiate, adica obtinute ilegal. Au lucrat mana in mana cu demnitari ai statului roman pe care i-au platit la greu. Vor urma si dovezile in acest sens. Pana una-alta, miliardarul Beny Steinmetz da in fiecare zi, la Geneva, in Franta si in Statele Unite, nas in nas cu cei care il investigheaza. Suspectat fiind ca in diferite afaceri cu aurul, desfasurate in tari din lumea a treia, a mituit inalti demnitari.
In timp ce protestatarii anti-Rosia Montana demonstreaza, 22 de salariati Gold Corporation s-au inchis in mina. Si unii, si altii au dreptate. La fel cum dreptate a avut Victor Ponta, trimitand, in calitate de premier, catre Parlament proiectul de lege care poate pune pe picioare sau ingropa proiectul si la fel cum dreptate au si toti parlamentarii, printre care ma numar, care il vor respinge.
Intre timp, chiar eu am prezentat dovada super-scandaloasa ca exista, chiar la comanda Ministerului Economiei, un procedeu, atestat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marcii, dar si pe plan international, de extragere curata, fara cianuri, a aurului.
Ce e de facut? Pe scurt, sunt de facut trei lucruri. In primul rand, sa fie respins in Parlament proiectul, la capatul cuvenitei dezb