"A ieşit din casă şi nu s-a mai întors", cu aceste cuvinte începe aproape orice istorie a unei persoane date dispărute. Cei mai norocoşi sunt găsiţi în 2-3 zile, o săptămână sau o lună. Există însă şi cazuri în care rudele îşi aşteaptă la poartă copii, fraţii, părinţii, de ani de zile.
În acest moment, în poliţia moldovenească este în căutarea a 100 de persoane dispărute, de diferite vârste.
Cel mai recent caz a avut loc acum câteva luni, când un copil de 13 ani din Orhei a fost căutat de părinţi aproape o lună. Băiatul s-a dus dimineaţa să facă cumpărături la piaţă şi nu s-a mai întors acasă. Abia peste 20 de zile, copilul a fost recunoscut de o vânzătoare din Chişinău, care urmărise despre acest caz la ştiri. Motiv pentru care copilul a decis să ia calea pribegiei a fost că elevii de la şcoală făceau glume pe seama lui. Din păcate, nu toate cazurile de acest gen sunt cu final fericit.
Majoritatea celor dispăruţi sunt bărbaţi
Dintre cele 100 de persoane dispărute care se află pe lista Inspectoratului Naţional de Investigaţii, 73 sunt bărbaţi, 25 sunt femei şi 2 minori. "Aproximativ 55% din numărul persoanelor anunţate în căutare ca dispărute fără veste le constituie persoanele plecate peste hotare", spune Vadim Railean, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţie (INI) al IGP. Bărbaţii pleacă mai mult la muncă pe şantierele din Rusia, lucrează în calitate de şoferi de taxi pe timp de noapte şi sunt expuşi unor riscuri mai mari. Din 2007 a început să fie în descreştere numărul persoane dispărute. Dacă acum şase ani erau peste 450 de persoane dispărute, în 2012 s-a ajuns la aproximativ 140 de oameni. Totodată, a scăzut şi numărul persoanelor dispărute care sunt identificate de Poliţie. În 2007, Poliţia a reuşit să găsească 381 de persoane dispărute din cele 457, iar în 2012 au fost identificate doar 46 din cele 139. În nouă luni ale anului 2013