Casa Albă s-a arătat neclară, miercuri, cu privire la următoarele acţiuni în dosarul sirian, după ce preşedintele Barack Obama a respins perspectiva lansării unei intervenţii militare, oferind şanse unei iniţiative diplomatice a Rusiei, relatează AFP.
Marţi seara, în timpul unui discurs solemn susţinut la Casa Albă, Obama a evocat mai multe argumente în favoarea lansării unui atac militar împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, denunţând un atac chimic "revoltător" împotriva civililor.
Însă preşedintele american s-a ferit să spună cât timp va oferi diplomaţilor în vederea finalizării unui eventual acord prin care arsenalul chimic sirian ar fi plasat sub control internaţional, un plan propus luni de Moscova şi acceptat de Damasc.
Obama "nu vrea să impună constrângeri", observă James Goldgeier, decanul Şcolii de Diplomaţie de la American University din Washington.
Preşedintele american a fost criticat de către unii aleşi şi editorialişti deoarece nu a dat curs avertismentelor din august 2012 cu privire la "linia roşie", care ar fi depăşită, în opinia lui Obama, în cazul unui atac chimic al Damascului. Ori, asemenea atacuri au fost constatate încă din iunie.
În acest context, iniţiativa rusă a constituit un balon de oxigen pe fondul unui Congresul şi unei opinii publice sceptice faţă de o nouă intervenţie americană în Orientul Mijlociu.
Miercuri, cu o zi înainte de discuţiile de la Geneva între secretarul de Stat american John Kerry şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a refuzat să vorbească despre termene limită pentru Siria.
"Nu am un program pe care să vi-l comunic", a afirmat el. "Ceea ce pot să spun este că, în mod evident, aceasta va dura un anumit timp (...), dar tactici de întârziere nu ne interesează", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Kennet