* Update 14:00
Ponta a enumerat, totodată, şi consecinţele financiare pentru o eventuală nerealizare a proiectului.
"România trebuie să plătească ecologizare zonei. Nu se vorbeşte despre lacurile care există azi. Aceste lacuri există, contaminarea apelor pe 45 de kilometri există, statul român trebuie să decontamineze această zonă, plus prezervarea galeriilor române, în jur de 150 milioane euro. Per total, în jur de 480, 500 milioane euro", a adăugat premierul.
Domnia sa a declarat: "În baza planului de afaceri, încasările previzionate pentru stat, 3,6 miliarde euro, dar compania urma să aibă încasări de 2,7 miliarde dolari. În măsura în care va exista un litigiu, evident Guvernul se va apăra".
Victor Ponta a precizat, de asemenea, că toţi miniştrii trecuţi la avizatori au semnat proiectul, inclusiv ministerul Justiţiei. "Doamna Plumb a avizat favorabil proiectul de lege şi a precizat că dacă se adoptă legea se va elibera acordul de mediu", a continuat premierul.
* Update 13:53
Primul ministru a menţionat: "E foarte clar că proiectul nu se va realiza. Am la dispoziţie înştiinţările oficiale privind investiţiile concrete care ţin de mediu, infrastructură, făcute între 1997 şi 2012. Acestea sunt estimate la 550 milioane euro".
---
Premierul Victor Ponta şi Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastuctură Dan Şova susţin o conferinţă de presă privind proiectul Roşia Montană.
Ponta a declarat că durata licenţei pentru acest proiect este de 20 de ani. Domnia sa a precizat: "Referitor la proiectul de lege trimis Parlamentului: licenţa de exploatare emisă în 1999 de Guvernul României are gradul de secretizare < Confidenţial >. Consider, şi-mi asum asta, că anumite aspecte de interes public pot să le fac publice. Conform articolului 4, durata licenţei e de 20 de ani. Titularul plăteşte statului o redevenţă de 2%, reneg