Premierul Victor Ponta a precizat ieri că potrivit înştiinţărilor oficiale ale companiei canadiene "investiţiile concrete" la Roşia Montană, care ţin de mediu, infrastructură şi organizarea exploatării, se ridică la 550 de milioane de euro. Victor Ponta nu a precizat însă dacă Guvernul a verificat veridicitatea cifrelor declarate de Gabriel Reosurces (GBU), acţionarul canadian al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Pe lângă investiţiile invocate statul ar trebui să despăgubească GBU, în caz de reziliere a înţelegerii, şi pentru profiturile pe care această firmă le-ar fi înregistrat dacă ar fi fost continuat contractul.
Potrivit datelor comunicate de Guvern, veniturile totale estimate din vânzarea aurului şi argintului extras de la Roşia Montană ar totaliza 12,45 miliarde de dolari, din care 11,61 miliarde de dolari ar proveni din comercializarea aurului.
Cheltuielile totale pentru acest proiect sunt estimate la 7,18 miliarde de dolari, astfel că ar rezulta un profit brut de 5,26 miliarde de dolari. După plata impozitelor suma disponibilă pentru acţionari ar fi de 3,71 miliarde de dolari, respectiv 2,78 miliarde de dolari pentru Gabriel Resources şi 929 milioane de dolari pentru stat.
Ministrul Proiectelor de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, a adăugat ieri că pe lângă cele 550 de milioane de dolari pe care RMGC i-a investit până în prezent, statul va trebui să plătească încă 1,5 miliarde de dolari, respectiv profitul estimat pe baza extragerii a 241 tone de aur.
"Într-un arbitraj, se cere investiţia realizată şi profitul estimat", a adăugat Dan Şova.
"Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini, dar, evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze investiţia, ne vor acţiona în instanţele internaţionale, fie la Washington, fie Viena, fie Olanda, de încălcarea convenţ