Coaliţia aflată la guvernare în Polonia este pe cale să piardă controlul în parlament după ce cele mai mari sindicate din ţară au pornit ceea ce descriu a fi cele mai ample proteste de stradă de după 1989, în care cer, printre altele, o siguranţă mai mare a locului de muncă, salarii mai bune şi demisia premierului.
În prima zi de proteste, miercuri, până la 15.000 de persoane – potrivit autorităţilor – sau 23.000 de oameni, după cum spun oranizatorii, au mărşăluit şi demonstrat la Varşovia cerând salariu minim pe economie mai mare, creşterea ajutorului social pentru săraci, siguranţă mai mare a locului de muncă şi contracte care garantează pensii şi beneficii de sănătate, scrie AP.
Protestatarii sunt, de asemenea, nemulţumiţi de decizia guvernului de a majora vârsta de pensionare la 67 de ani, de modificarea codului muncii prin care li se dă angajatorilor flexibilitate mai mare în calcularea orelor de muncă şi de calitatea sistemului educaţional. În aceste condiţii, unii demonstranţi cer demisia premierului Donald Tusk şi alegeri anticipate.
„Noi oamenii, cerem astăzi: Guvernule, revino la realitate“, a spus un lider sindical.
Pentru marşul final, de sâmbătă, organizatorii aşteaptă 100.000 de participanţi şi au asigurat că protestele vor fi paşnice. Printre sindicatele care au chemat oamenii în stradă se numără sindicatul Solidaritatea, urmaşul formaţiunii care în anii 1980 prin acţiunile sale a grăbit căderea comunismului în Polonia şi în restul blocului sovietic, notează The Wall Street Journal.
Guvernul lui Tusk, în cei şase ani de când se află la conducerea ţării, a introdus măsuri nepopulare precum majorări de taxe şi reformarea sistemului de pensii care au enervat clasa de mijloc. Pe de altă parte, Polonia este singurul stat din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizelor economice şi financiare care au urmat prăbuşi