* jumătate dintre ei sunt romi din satul Valea Cânepii * inspectorul general este îngrijorat de numărul mare de copii care au abandonat şcoala
Abandon şcolar iniţial dublu faţă de anii trecuţi. Aceasta a fost concluzia inspectorului şcolar general Iulian Danielescu după finalizarea celei de-a treia etape de admitere, derulată la începutul lunii septembrie, pentru elevii care au rămas corigenţi şi nu au putut susţine Evaluarea Naţională. "Avem 21 de copii în acest moment care nu s-au înscris în nicio şcoală. Nu ştim la ce licee ar fi fost repartizaţi, pentru că situaţia am realizat-o cu ajutorul şcolilor unde au terminat elevii. Acest lucru ne îngrijorează pentru că în anii trecuţi aveam în această situaţie doar opt sau nouă copii din Insula Mare. Este o provocare pentru noi să încercăm să-i aducem, totuşi, la şcoală", a spus inspectorul general Iulian Danielescu.
Surprinzător este faptul că dintre cei 21 de elevi, 10 sunt din comuna Unirea. Directorul şcolii, prof. Ani Baciu, a precizat că toţi cei zece sunt de etnie romă, au învăţat la structura de la Valea Cânepii, şi părinţii spun că nu au bani să le pătească naveta la un liceu în oraş. "Adevărul este că în toţi cei opt ani de şcoală noi abia i-am adus în clasă din când în când, ca să obţină şi ei o diplomă că au opt clase. Erau mai tot timpul la câmp, la muncă alături de părinţi. Aceştia spun că nu le trebuie şcoală copiilor, că opt clase sunt suficiente", a explicat directorul Ani Baciu.
Situaţia este îngrijorătoare pentru că dacă va continua abandonul şcolar în acest ritm, nivelul de educaţie al tinerilor va scădea şi mai mult. În plus, este posibil să se mai desfiinţeze şi alte licee din Brăila din lipsă de elevi. În aceste condiţii, şi profesorii sunt îngrijoraţi pentru că ar putea rămâne fără posturi.
* jumătate dintre ei sunt romi din satul Valea Cânepii * in