Conducerea Universităţii „Petre Andrei“ a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, absorbţia Universităţii „Gheorghe Zane“. La eveniment au participat rectorul UPA, Doru Tompea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, Sorin Bocancea, şi preşedintele Universităţii „Gh. Zane“, Petre Mâlcomete. Începând cu 10 septembrie, Universitatea „Gheorghe Zane“ a fost dizolvată, întreg patrimoniul fiind preluat de către UPA, care va fi singurul nume prezent, oficial, în acte.
„Există două motive principale pentru care am decis că facem această fuziune. În primul rând, Universitatea Zane a pornit cu un colectiv care a trecut de vârsta maturităţii, şi era nevoie de un nou suflu, iar în al doilea rând, pentru ca activitatea să continue, singura soluţie era unirea cu o altă instituţie. Patrimoniul a fost predat în baza unei liste de inventar, şi vorbim despre o bibliotecă de 6.000 de volume, estimată la jumătate de miliard (n.r.-de lei vechi), şi alte active imobiliare de circa 200 - 300 milioane de lei“, a precizat profesorul Petre Mâlcomete.
De partea cealaltă, rectorul Doru Tompea a menţionat că această fuziune ar trebui să fie un exemplu de luat în calcul de către universităţile private care se chinuie să supravieţuiască. „Eu spun de doi ani acest lucru, e vremea fuziunilor, a parteneriatelor, rectorii universităţilor private ar trebui să lase orgoliile deoparte, iar exemplul domnului Mâlcomete este unul de urmat. Piaţa va obliga la aceste fuziuni, fără de care multe universităţi se vor sufoca financiar, şi aici nu mă refer la universităţile mari de stat, pe care statul sigur nu le va lăsa să dispară“, a declarat Doru Tompea, rectorul UPA.
În urma absorbţiei, UPA va prelua doar specializarea Marketing, singura acreditată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Celelate sp