Noul an şcolar găseşte multe unităţi de învăţământ nepregătite pentru a primi elevii cum se cuvine. În Dolj, până la reînceperea cursurilor se mai caută soluţii pentru două cazuri-limită, unul în care structura de rezistenţă a şcolii a cedat, iar altul în care grupurile sanitare au fost amplasate peste stradă şi nu sunt funcţionale.
Situaţiile-limită se află în două localităţi rurale şi au fost prezentate chiar de inspectorul şcolar general, Georgică Bercea, ieri, după inspecţiile realizate împreună cu reprezentanţi ai Prefecturii Dolj, privind stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ înainte de începerea cursurilor.
„La Şcoala Tălpaş, structura de rezistenţă a clădirii a cedat. Urmează ca elevilor să li se ofere o altă locaţie. Un alt caz este la Şcoala Izvoare. În 2005-2006 s-a construit o toaletă care a valorat 170.000 de lei, dar nu este funcţională. În afară de faptul că este făcută peste stradă de unitatea şcolară, ea nu este prevăzută cu fosă septică. Este nefiresc ca elevii să traverseze strada, pe durata pauzelor, ca să meargă la toaletă“, a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea.
Multe spaţii de învăţământ nu au autorizaţie
Peste 150 de locaţii nu au primit avizul sanitar de funcţionare. „Nu vă ascundem faptul că există şi mici disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte igienizarea şi pregătirile unităţilor şcolare, dar vă asigurăm că vom rezolva în timp util. La nivelul judeţului Dolj, din 587 de spaţii de învăţământ, 341 au obţinut deja autorizaţia de funcţionare, 168 de unităţi şcolare nu au reuşit să obţină avizul sanitar, iar 78 au deja documentele depuse şi urmează să primească răspuns în cel mai scurt timp“, a subliniat inspectorul şcolar general.
În mediul rural există şi unităţi care au primit aviz chiar dacă au grupurile sanitare vechi de 50 de ani, insalubre şi fără nici o sursă de ap