Adăpostită între Obcinile Bucovinei, Herghelia Lucina este locul unde sute de cai huţuli, singura rasă autohtonă păstrată până în zilele noastre, zburdă liberi pe crestele munţilor. Cazare în pensiunea hergheliei, călărie montană, plimbări cu trăsura şi sania, sunt câteva dintre serviciile puse la dispoziţia turiştilor. O nouă poveste din cadrul celei mai frumoase campanii „Adevărul” - „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.
Lucina, un cătun aflat în Obcinile Bucovinei, aproape de graniţa cu Ucraina, este un adevărat colţ de rai, o destinaţie perfectă pentru vacanţă în orice sezon. Lucina este locul unde cresc liberi huţulii, singurii cai pursânge româneşti. În acest sătuc din zona montană a judeţului Suceava se găseşte cea mai veche herghelie din ţară, unica din Europa, în care există calul huţul, singura rasa românească care s-a păstrat până în zilele noastre.
Primul grajd a fost înfiinţat de un colonel neamţ, Martin von Hermann, la 1856. Bătrânii din Lucina povestesc că pe vremuri calul huţul creştea în sălbăticie, pe crestele munţilor, până l-au domolit oamenii, l-au domesticit şi l-au transformat în cel mai apropiat tovarăş. Şi astăzi, în gospodăriile localnicilor cresc câte doi-trei cai huţuli, foarte rezistenţi şi foarte adaptabili.
Rasa Huţul face parte dintre rasele de cai autohtone şi este în prezent tipul reprezentativ al calului de munte, care de-a lungul anilor a dovedit că este rezistent şi adaptat condiţiilor de muncă din zona muntoasă. Totodată el îmbină destul de bine raportul dintre masa corporală, conformaţie şi aptitudinile de muncă.
Herghelia Lucina se află în administraţia Direcţiei Silvice Suceava, iar caii participă la concursuri şi festivaluri de profil, în ţară şi în străinătate, fiind apreciaţi pentru ţinuta şi agerimea lor. Pajiştile, fânaţurile şi pădurile hergheliei, pe care cei câteva sute d