O scrisoare anonimă împotriva liderului de la Kremlin şi a Partidului Comunist i-a pus pe jar, în noiembrie 1961, pe miliţieni, securişti şi conducerea Moldovei Sovietice. În ciuda eforturilor depuse de autorităţi, autorul proclamaţiei a scăpat fără pedeapsă.
Abolirea cultului personalităţii lui Stalin la Congresul al XX-lea al PCUS, din 24-25 februarie 1956, a fost percepută drept o schimbare a cursului URSS. Însă, în scurt timp, o parte din locuitorii Uniunii Sovietice au văzut că această turnură a fost doar una de formă, deoarece în locul unui dictator cu mâinile pline de sânge a venit un lider autoritar (Hruşciov). Cei care îndrăzneau să-l critice pe noul conducător erau pedepsiţi la fel de aspru de către organele de represiune. Cazul descris mai jos este unul dintre puţinele care au avut un sfârşit fericit.
Zăpada în 1961 a căzut ceva mai devreme decât în alţi ani. La 21 noiembrie, Chişinăul era deja acoperit cu un strat gros de nea. În dimineaţa acelei zile, care era una de marţi, miliţia, şefii de partid şi de stat, dar mai ales Comitetul Securităţii de Stat al RSS Moldoveneşti au fost alertate. Informaţiile venite şi telefoanele primite constatau că în Chişinău au fost difuzate câteva zeci de foi volante cu caracter antisovietic.
SPERIAŢI DE CONŢINUTUL FOII VOLANTE
Dimineaţa, mai mulţi locuitori ai Capitalei care şi-au deschis cutiile poştale pentru a ridica corespondenţa, au descoperit în ele foi câte o foaie volantă. Unii au găsit astfel de foi în uşă. Alţi chişinăuieni, mergând dimineaţa la lucru sau la şcoală, au observat o bucată de hârtie neobişnuită, de fapt, o fotografie, lipită pe panouri de publicitate, pe garduri, pe cabinele telefonice, pe uşile blocurilor administrative şi chiar aruncată pe asfalt. Fotografia avea dimensiunile de 13 x 18 centimetri şi, strălucind, se vedea de departe. Era scrisă de mână cu litere aldine, î