* în mediul urban mai sunt doar în mod excepţional şcoli neautorizate * în mediul rural, însă, doar o unitate din trei are autorizaţie sanitară de funcţionare * două unităţi de învăţământ vor intra în reabilitare şi elevii vor fi nevoiţi să înveţe în alte spaţii
Peste 2.700 de copii s-au înscris în acest an în clasa pregătitoare şi luni, 16 septembrie, de la ora 9.00, vor începe şcoala alături de ceilalţi aproape 50.000 de elevi de ciclu primar, gimnazial şi liceal.
În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută de inspectorul şcolar general Iulian Danielescu, s-a precizat că toate şcolile sunt pregătite să-i primească pe copii în cele mai bune condiţii. "Mai puţin de jumătate dintre şcoli nu au autorizaţii sanitare, însă majoritatea situaţiilor de acest gen, adică şcoli neautorizate, sunt în mediul rural. Acestea nu au primit autorizaţii pentru că nu au apă potabilă curentă şi se caută soluţii pentru rezolvarea problemelor", a explicat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu.
În mediul urban sunt mult mai puţine situaţii de acest gen, este vorba de zece grădiniţe aflate la parter de bloc şi alte trei grădiniţe care nu au primit autorizaţie pentru că nu se respectă circuitele, adică drumul copiilor prin grădiniţă se intersectează cu cel al alimentelor. "Dacă avem situaţii în care magazia de alimente este la etaj şi nu sunt soluţii pentru a o muta în altă parte cred că problemele ar trebui reanalizate. Nici şcoala C.S.Aldea nu a primit autorizaţie sanitară pentru că nu are toalete la etaj. Dar este o clădire de patrimoniu şi nici nu se vor putea construi acolo toalete. Directorii acestor unităţi de învăţământ va trebui să aplice din nou pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare, să obţinem răspunsuri clare şi să vedem, împreună cu domnul primar, cum se poate rezolva problema", a mai spus inspectorul general Danielescu.
@N