Zona Plopu, din judeţul Caraş-Severin, va fi cea de-a cincea din ţară şi singura din vestul României care va fi repopulată cu zimbri. Opt exemplare vor fi aduse în această toamnă din Polonia în comuna Armeniş, urmând ca zimbrii să fie eliberaţi în mediul natural într-o rezervaţie de 70 de hectare. Zimbrul, o specie pe cale de dispariţie, va fi reintrodus în zona Plopu în urma unui protocol semnat de echipa Rewilding România – Carpaţii de Sud – Vest cu primăria Armeniş semnat luni, 9 septembrie.
Conform protocolului, comunitatea locală din zona Plopu va beneficia de donaţia de zimbri, iar WWF – România, organizaţie ce derulează proiecte pentru conservarea naturii, va coordona întreg procesul de reintroducere şi va oferi consultanţă şi sprijin ştiinţific. Consiliul Local Armeniş se angajează, în urma protocolului semnat, să pună la dispoziţie pădurea în care vor fi găzduite animalele. Proprietarul de drept al zimbrilor va fi Consiliul Local.
“Atât echipa Rewilding România, cât și membrii comunității locale lucrează împreună pentru pregătirea zonei unde vor fi aduși zimbri și a documentelor ce trebuie să preceadă sosirea acestora. Următoarele săptămâni vor fi dedicate atât obținerii avizelor legale, cât și împrejmuirii zonei de carantină și rezidență a zimbrilor. De asemenea, vor fi achiziționate furajele necesare hrănirii exemplarelor ce vor sosi în această toamnă”, transmit pe Facebook reprezentanţii WWF – România. Tudor Hurduzeu, angajat în cadrul Primăriei Armeniş, ne-a declarat că zimbrii au trăit în zona Plopu acum sute de ani, în sălbăticie.
După uciderea ultimului zimbru din Transilvania la sfârşitul secolului al XVIII-lea, aproape 150 de ani, în România nu au mai existat animale din această specie. Refacerea populaţiei de zimbru din România a început în anul 1958, când o pereche a fost adusă din Polonia în pădurea Slivuţ – Haţeg, din j