Oficialii din Sănătate anunţă măsuri de încurajare a consumului de medicamente generice, copii ale celor originale. Inclusiv pe reţetele compensate vor fi trecute variantele cele mai ieftine de produse.
De anul viitor, de pe reţetele eliberate în sistem compensat, pacienţii vor putea afla şi care este produsul cel mai ieftin indicat pentru boala lor. "Datoria noastră e să sprijinim industria de medicamente generice. Românii nu sunt bogaţi. Cu cât vor avea mai multe generice, cu atât va creşte accesul la medicamente", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu, la un forum organizat de producătorii români de medicamente generice.
Noul tip de prescriere nu e pe placul reprezentanţilor pacienţilor. "Practic, în acest moment, medicul prescrie pe denumire comună internaţională (DCI), iar pacientul poate cere ce produs i-a spus medicul şi plăteşte diferenţa. Eu sunt pentru medicamente ieftine, însă pacientul să fie informat. Există, spre exemplu la aspirină, pe lângă original, zeci de feluri de aspirine, cu aceeaşi substanţă activă, dar cu excipienţi diferiţi, unele se dizolvă rapid în sucul gastric, altele nu. Pacientul trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză", comentează Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
Economii de 100 de milioane de €
Producătorii au calculat că economiile cu medicamente ar ajunge la 100 de milioane de euro pe an, dacă s-ar pune accentul pe generice. Această sumă reprezintă atât economii la buget, cât şi diminuarea costurilor suportate de pacienţi. "Oricum statul decontează la preţul cel mai mic, aşa că nu văd de unde s-ar face economii aşa de mari. Apoi, dacă se fac, mă trezesc că sunt tăiaţi din banii Sănătăţii de Guvern", reclamă însă Vasile Barbu.
Reprezentenţii medicali din spitale, la vedere
O altă lege aflată în pregătire vizează publicarea de către firmele de medicamente a numelor r