Modelul declarației de patrimoniu și de venituri pe care o persoană fizică supusă verificării situației fiscale personale trebuie să o depună, la cererea Fiscului, a fost publicată în Monitorul Oficial. Sunt stabilite elementele de patrimoniu și de venituri ce trebuie declarate, doar în cazul în care organele fiscale solicită acest lucru.
Codul de procedură fiscală a fost modificat prin OG nr. 8/2013 publicată în Monitorul Oficial din 23 ianuarie 2013. Potrivit modificărilor, Fiscul are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscală prealabilă documentară a situației fiscale personale. Orice venituri a căror sursă nu a fost identificată se vor impozita cu o cota de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate pe baza procedurilor și metodelor indirecte de reconstituite a veniturilor sau cheltuielilor. Prin decizia de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.
Diferența se consideră semnificativă dacă intre veniturile estimate calculate în baza situației fiscale personale și veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit este o diferență mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei. În situația în care Fiscul constată diferențe semnificative, acesta solicita contribuabilului prezentarea, în termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sancțiunea decăderii, de documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situația sa fiscală. Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singură dată, la la solicitarea justificată a contribuabilului, cu acordul organului fiscal.
Elementele patrimoniale supuse declarării:
a) bunuri imobile: terenuri, clădiri, alte bunuri imobile;
b) bunuri mobile:
- mijloace de transport terestre, navale, aeriene, înmatriculate/înregistrate;
- metale prețioase, bijute