Strategia de competitivitate a României ar putea revoluţiona importurile, dar şi exporturile din Uniunea Europeană. Şefii de la Ministerul Economiei se gândesc la formule prin care efortul industriei naţionale, dar şi a celei comunitare, privind protecţia mediului să se reflecte în preţul produselor ce intră în UE. Măsura va fi prezentată în această lună, Comisiei Europene, în cadrul proiectului de Strategie privind competitivitatea.
„Plecăm de la premisa că poluarea este transfrontalieră”, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, joi, într-o conferinţă de presă. El a precizat că preţul mărfurilor româneşti, alături de cele din restul Uniunii, este grefat de cheltuielile făcute pentru protecţia mediului. Potrivit lui Vosganian, aceste costuri nu se regăsesc şi în cazul unor produse similare din state care nu au aceleaşi condiţii de mediu, astfel că marfa din UE este în dezavantaj copetitiv.
„Pentru a regla această problemă, ne gândim la o echilibrare a situaţiei prin impunerea unui preţ minim la importul de produse care nu cuprind şi costuri de mediu. La fel se pune şi problema exportului. De exemplu, fierul vechi. El are înglobat costuri legate de protecţia mediului, care au contribuit la reducerea amprentei de carbon”.
Demnitarul a declarat că România are un aliat în Franţa în ceea ce priveşte evidenţierea costurilor de mediu, prin preţ minim. „Trebuie acţionat împreună cu Comisia Europeană, pentru că un eventual preţ minim se aplică la nivelul întregii UE. Propunerea noastră va fi prezentată CE în această lună, în cadrul Strategiei privind competitivitatea”, a completat Varujan Vosganian.
Strategia de competitivitate a României ar putea revoluţiona importurile, dar şi exporturile din Uniunea Europeană. Şefii de la Ministerul Economiei se gândesc la formule prin care efortul industriei naţionale, dar şi a celei comunitare, privind