Experţii în controlul armamentelor avertizează că va fi foarte difi cil ca propunerea Rusiei privind distrugerea arsenalului sirian să fi e pusă în practică în contextul războiului civil din ţară. Sursa: REUTERS
Specialiştii ONU care vor merge în misiune în Siria va trebui să găsească şi să securizeze, în mijlocul schimbului de focuri, un arsenal foarte bine ascuns de mult timp, într-o ţară care a rămas în afara acordurilor internaţionale de control al armamentului. Misiunea va fi extrem de costisitoare şi va dura foarte mult timp, în special dacă va urmări şi distrugerea fizică a armelor chimice - potrivit estimărilor este vorba despre mii de focoase nucleare şi rachete şi sute de tone de gaze toxice, în întreaga ţară.
"Este o idee minunată, dar să nu fim naivi", spune un cercetător belgian în domeniul controlului armelor, Jean Pascal Zanders, citat de Washington Post. "Dacă depăşeşti problemele legale şi logistice, securizarea rezervelor ar putea fi un scop relativ uşor de atins. Dar dacă adaugi şi distrugerea muniţiei, trebuie să ne acceptăm ideea că este vorba despre ani de zile", afirmă el.
Siria este al treilea deţinător de arme chimice din lume, după SUA şi Rusia, care se află, oficial, în plin proces de distrugere a acestora. Până acum, guvernul sirian nu recunoştea programul privind armele chimice. Marţi, însă, ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, a declarat că ţara sa este pregătită să semneze un tratat internaţional privind utilizarea armelor chimice, să permită inspecţia observatorilor externi la depozite şi să distrugă acele arme.
Mai multe misiuni interna ţionale anterioare au eşuat, pentru că guvernul Assad a refuzat accesul în locurile "secrete" şi pentru că violenţele pun în pericol viaţa experţilor.
Olivier Lepick, specialist în domeniu, a declarat pentru Le Figaro că va fi nevoie de cel puţin 12 ani pentru aplic