Aproximativ trei sute de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi localnici s-au adunat în această dimineață, pentru a doua zi consecutiv, în centrul istoric al localităţii Roşia Montană, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.
Rosia Montana
În baza autorizației, participanţii au voie să se deplaseze, între orele 10 şi 19, pe traseul Piaţa Veche şi sediul administrativ al RMGC, pe o singură bandă, fără să blocheze circulaţia, iar între orele 19 şi 21, au dreptul să meargă în marş până în Gura Roşiei, pe drumul judeţean, pe o distanţă de câţiva kilometri, de asemenea fără să afecteze traficul rutier.
Cei 22 de mineri angajaţi ai Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care s-au blocat de ieri dimineaţă în mina Cătălina-Monuleşti, din judeţul Alba, au refuzat să iasă la suprafață pe durata nopții.
Preşedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu a intrat în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană, unde minerii s-au blocat în subteran, cerând guvernanţilor şi parlamentarilor să ia urgent o decizie favorabilă începerii proiectului minier. Greva foamei sub pământ a minerilor de la Roşia Montană| VIDEO
Cei 22 de mineri se află la o distanţă de aproximativ un kilometru de intrarea în galerie şi la o adâncime de 300 de metri.
"Situaţia este disperată. Oamenii nu ştiu ce să facă. O să înceapă şcoala săptămâna viitoare, chiar nu ştiu ce o să facă. Nu este o soluţie să pleci din ţară. Este o soluţie să rămâi să munceşti aici, acasă. E un proiect benefic. Ei au lucrat aici, în galeriile în care s-au închis acum, ei au lucrat. Sunt galeriile romane, pe care le-au redat în patrimoniul naţional. E normal să vină toţi decidenţii să vadă ce s-a făcut şi e foarte normal ca ei să muncească aici", a declarat Cristian Albu, Preşedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului"