Reprezentanţii Olandei şi Poloniei se luptă pentru poziţia de preşedinte al Organizaţei Europene a Fermierilor - COPA. Alegerile ce vor avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles îi vor aduce faţă în faţă pe Wiktor Szmulewicz, preşedinte în exerciţiu al Camerei Agricole Poloneze şi pe Albert Jan Maat din partea Olandei. De asemenea 9 ţări - Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Spania, Belgia, Irlanda de Nord, Finlanda şi Franţa si-au desemnat candidaţi pentru cele 6 poziţii de Vice Preşedinţi.
Prezentă la Summit-ul Camerelor Agricole Central şi Est Europene din localitatea maghiară Szeksard, delegaţia Federaţiei Naţionale PRO AGRO şi-a exprimat oficial susţinerea pentru candidatul polonez. Potrivit preşedintelui PRO AGRO, Alex Jurconi, de rezultatele acestor alegeri depind viitoarele sume de bani pe care fermierii le vor primi de la Uniunea Europeană. "Este vorba de a opta între mai mulţi sau mai puţini bani pentru fermierii europeni. Există ţări care sunt interesate să reducă banii alocaţi agriculturii europene Asumarea leadership-ului COPA de către Polonia, o ţară cu o viziune practică asupra intereselor imediate ale fermierilor înseamna pentru România o şansă în plus pentru ca nevoile fermierilor din regiune să fie auzite şi ascultate la Bruxelles" a declarat Alex Jurconi. De asemenea, ţara noastră va susţine Ungaria şi Lituania pentru două poziţii de Vice Preşedinţi ai COPA. România, alături de grupul ţărilor de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) şi de cele baltice (Lituania, Letonia, Estonia) doreşte mai mulţi bani pentru fermieri.
De la 1 iulie 2013, Federaţia Naţională Pro Agro este membru cu drepturi depline a Copa Cogeca, organizaţie a producătorilor agricoli europeni cu o influenţă decisivă în elaborarea politicilor agricole europene.
Forţa de vot a României la Copa Cogeca este similară cu a celorlate 7 state agricole mari, resp