Mimoza este o planta de origine din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii, Asiei, Africii. Cuprinde circa 300 de specii dintre care interes ornamental prezinta Mimosa pudica.
Mimoza este un arbust inalt de 60-70 cm, cu lastari spinosi. Frunzele persistente sunt penat compuse, aspect asemanator celor de feriga, lungi de 12-20 cm, late de 7-10 cm. Daca sunt atinse se pot retrage si isi revin in 30-60 de minute. Florile mici de culoare roz pal sunt asezate in inflorescente sferice.
Mimozele sunt plante” singuratice si introvertite” . Cresc foarte repede ca si cum ar vrea sa fie “cat mai repede” planta adulta. Cea mai mica atingere o face sa isi miste frunzele. Mimosa pudica este o specie aparte, la care se manifesta un fenomen numit seismonastii, adica miscarea sub influenta unor stimuli mecanici.
Pare vie, dupa cum mi-a marturisit o colega, usor infricosata de miscarile ei bruste. In realitate, mimoza nu ataca, nu este veninoasa si nici rea la suflet. Desi nu are o infatisare placuta, mimoza este intersanta mai mult prin faptul ca la atingere frunzele se strang repede si lastarul se apleaca. Noaptea, frunzele se pliaza in mod natural. Mimoza se poate inmulti prin seminte semanate primavara sau prin butasi semilemnificati executati vara.
Botanica renascentistă a dăruit farmaciei numeroase remedii noi. Bogaţia vegetaţiei Americii a stimulat curiozitatea botaniştilor, si a reprezentat chiar un comert profitabil cu aceste plante
Frunzelesi rădăcinile sunt amare, astringente, ajuta la vindecarea ranilor, cu efect diuretic si antispasmodic; deasemenea pot reduce febra.
In medicina ayurvedica frunzele sunt folosite pentru hemoroizi, conjunctivită, răni și sângerări. Rădăcinile sunt utilizate în probleme de bilă, boala” petelor albe” probleme vaginale, ulcere, inflamație, arsuri, icter, astm, pojar, in urgențe insotit