Pana la urma, Isarescu avea dreptate. Romanii sunt cei care au indatorat Romania. Dar nu ar trebui sa ne uitam putin si la politicile publice care au facut posibila o asemenea indatorare? Pentru ca la urma urmei datoria va trebui platita iar acest lucru ne va costa pe toti.
Uitati-va putin la ritmul de crestere, nu neaparat la volumul datoriei. Cifrele din grafic sunt exprimate in milioane de euro. Daca ati fi bancher iar un client cu acest grad de indatorare ar veni sa va ceara un imprumut, ce dobanda i-ati percepe?
Citeste si Raportul MFP privind datoria
S-o luam putin mai riguros. In ultima perioada, ritmul cel mai intens de crestere il are datoria publica directa. Ea include imprumuturile externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale.
Termeni:
Datoria publica reprezinta angajamentele contractate direct de catre MFP pentru administratia publica centrala si de catre administratia publica localaDatoria public garantata - angajamente contractate de companii cu capital majoritar de stat / privat si garantate de MFPDatoria negarantata public - angajamente contracte de catre companii private / companii cu capital majoritar de stat si negarantate public
Evident, in 2012 a avut loc o crestere a cheltuielilor cu dobanzile platite din bugetul de stat fata de 2011, care a fost pusa de oficialii Finantelor pe seama atat a datoriei noi contractate pentru acoperirea deficitelor bugetare din anii anteriori, cat si emiterii de titluri de stat, in principal pe termen scurt (sub 1 an), pentru care plata discontului se efectueaza la scadenta. Bon!
Chiar si datoria externa privata, ne-garantata public, nu-i poate fi indiferenta Guvernului, deoarece falimentul unei cmpanii care falimenteaza (asa numitele externalitati negative), se repercuteaza nefavorabil pe ansamblul economiei nation