Biserica Evanghelică Lutherană, una din cele mai vechi mai discrete biserici din Timişoara, şi-a deschis porţile pentru public fiind locul de desfăşurare al Festivalul de Muzică Veche (5-14 septembrie 2013)
Timişorenii au acum ocazia să intre în biserica aflată în zona Punctelor Cardinale. În mod obişnuit, în biserică se poate intra doar după program, având în vedere că în Timişoara mai sunt în jur de 400 de luterani.
Comunitatea evanghelică lutherană se compune azi din germani, maghiari, slovaci şi români, serviciul regligios fiind oficiat în toate cele patru limbi.
Ca şi datare unele surse indică 1831 (probabil anul primului proiect), majoritatea surselor indică construirea bisericii între 1837 – 1839, după proiectele lui Antal Schmidt. Stil este unul neoclasic.
Biserica evanghelică luterană a fost sfinţită în data de 27 octombrie 1839, în timp ce casa parohială datează din 1832. Acoperişul turnului, de factură neobarocă, a fost probabil supraînălţat în anul 1902.
Ocazional, biserica găzduieşte concerte de muzică barocă, dar şi reprezentaţii corale, concerte de muzică clasică sau concerte de orgă.
Povestea lutheranilor din Timişoara
Despre primul adept al învăţăturilor lui Martin Luther în Timişoara se spune că a fost baronul timişorean Peter Perenyi, comite de Timiş, care ar fi trecut la lutheranism în anul 1526.
Faţada Bisericii Evanghelice Lutherane din Timişoara
Lutheranii au apărut în număr mai mare la Timişoara odată cu urcarea pe tronul Imperiului Habsburgic a împăratului Iosif al II-lea (1780), mai tolerant religios decât mama sa, Maria Theresia, care era o catolică înfocată.
În domeniul religios, modelul tânărului prinţ era Friedrich al II-lea al Prusiei, care practica o toleranţă religioasă aproape totală.
În ti