Ancheta procurorilor privind moartea lui Ionuţ bate pasul pe loc. Primarul Sorin Oprescu a încercat să se salveze cu referendumul. Legea spune clar: edilii sunt cei care răspund de siguranţa cetăţeanului şi de problema animalelor fără stăpân. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Au trecut aproape două săptămâni de la moartea lui Ionuţ, băieţelul de patru ani care a fost sfâşiat de maidanezi lângă Parcul Tei din Capitală, pe un teren viran care nu era îngrădit. Ancheta bate pasul pe loc, iar primarul general Sorin Oprescu încearcă să dea vina pe alţii. Cine răspunde pentru moartea lui Ionuţ? Legea administraţiei publice locale 215/2001 spune clar: edilii sunt cei care "trebuie să ia măsuri pentru protejarea cetăţenilor şi pentru a menţine liniştea în localitatea pe care o conduc".
Cine trebuia să verifice dacă terenul e îngrădit
În cazul Bucureştiului, consilierii generali au votat, în această primăvară, ca proprietarii să fie obligaţi şi amendaţi drastic dacă nu îşi îngrădesc şi nu îşi salubrizează terenurile. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat, într-un răspuns pentru EVZ, că Direcţia de Inspecţie şi Control General a Municipalităţii este cea care verifică terenurile.Întrebaţi dacă există o bază de date cu aceste terenuri, aceştia au răspuns: "În Capitală, terenurile virane pot fi deţinute fie de către Primăria Municipiului Bucureşti, Primăriile sectoarelor 1-6 şi de către persoanele fizice/juridice. Urmare a promovării Hotărârii ce prevede obligativitatea igienizării, îngrădirii şi înierbării terenurilor virane se va face o identificare a acestor terenuri".
EVZ vă prezintă articolele din lege care arată negru pe alb că primarul general este cel care răspunde de problema maidanezilor în Capitală:
Articolul 68
Litera i)- Primarul asigură ordinea publică şi liniştea locuitorilor, prin intermediul poliţiei, jandarmeriei, gardienilor pub