55 de licee din România au înregistrat un rezultat ruşinos la Bacalaureatul din 2013: niciun elev nu a luat examenul. La polul opus, 20 de licee se pot lăuda cu promovare de 100%.
În urma sesiunii de Bacalaureat din vara lui 2013, în România există 55 de licee care au rata de promovare la Bac zero, faţă de 54 în 2012, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei obţinute de „Adevărul“.
La polul opus se află 20 de licee care se laudă cu 100% promovare la examenul de maturitate, majoritatea din provincie.
Chiar dacă şi acum sunt unităţi şcolare cu rezultate foarte slabe acestea nu pot fi penalizate în niciun fel, aşa cum prevedea Legea Educaţiei Naţionale în trecut, din cauza unei decizii luate de fostul ministru Ecaterina Andronescu.
„Elevii care intră în clasa a IX-a la noi sunt cei mai slabi, sunt acei elevi care au luat note de 2 şi 3 la Evaluarea Naţională (Capacitate). Ce putem noi să facem ca să-i ridicăm de la nivelul acela în patru ani când ajung la Bac? Anul acesta, din două clase cu aproape 60 de copii în total, doar 32 au terminat clasa a XII-a cu certificat de absolvire. Cu toţii însă au picat examenul de maturitate“, au declarat reprezentanţii Liceului Tehnologic Giurgiu, care până de curând a fost şcoală de arte şi meserii şi care anul acesta a intrat pe lista „ruşinii“.
Explicaţia, susţin aceştia, este că, „în realitate, elevii nu urmăresc să dea Bac-ul, ci să obţină o diplomă de calificare de gradul III, adică de tehnician calificat, cu ajutorul căreia să se poată angaja, ei lucrând pe timpul vacanţei“. Cei care au terminat clasa a XII-a anul acesta sunt prima generaţie de absolvenţi ai şcolii de arte transformate în liceu tehnologic.
Adrian Troie, director-adjunct la Colegiul naţional „Sf. Sava“, explica de altfel că nu toţi elevii de liceu trebuie să ia neapărat Bac-ul, o diplomă „inutilă“ dacă nu are în spate