Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat un avertisment la adresa Statelor Unite in ceea ce priveste folosirea fortei in Siria, acuzandu-i pe rebeli, si nu regimul Bashar Al-Assad, ca au utilizat arme chimice in atacul din 21 august, in apropiere de Damasc. Aceste declaratii apar cu cateva ore inaintea unui summit crucial intre Moscova si Washington asupra unui plan rusesc privind dezmembrarea arsenalului chimic sirian, scrie AFP.
Intalniri, la Geneva, intre secretarul american de stat John Kerry si omologul sau rus Serghei Lavrov, joi si vineri - insotiti de zeci de experti in dezarmare - isi propun sa redeschida drumul diplomatic pentru rezolvarea conflictului din Siria si sa evite o eventuala recurgere la forta, anuntata de Statele Unite.
Dar, intr-un editorial publicat de New York Times si in momentul in care Kerry se afla intr-un avion care il ducea la Geneva, Vladimir Putin a sporit presiunea asupra Washingtonului.
Acesta i-a acuzat pe rebeli ca se afla in spatele atacului chimic din 21 august, cu scopul de a provoca o "interventie" a Statelor Unite.
Si seful statului rus, aliat apropiat al Damascului, a avertizat ca un eventual recurs la forta in afara cadrului Consiliului de Securitate al ONU ar fi "inacceptabil" si ar "constitui un act de agresiune".
In plus, a avertizat Putin, lovituri militare in Siria ar putea declansa un "nou val de terorism, (ar mina) eforturile multilaterale pentru rezolvarea problemei nucleare iraniene si conflictul israeliano-palestinian si ar destabiliza si mai mult Orientul Apropiat si Africa de Nord", reducand foarte mult credibilitatea sistemului ONU.
Este necesar deci, scrie Vladimir Putin, ca "Statele Unite, Rusia si toti membrii comunitatii internationale sa profite de ocazia vointei guvernului sirian pentru a-si pune sub control international arsenalul chi