14 întreprinderi agricole – fantomă, administrate de A.D.S.
La doisprezece ani de la înfiinţare, Agenţia Domeniilor Statului nu a reuşit să termine privatizarea agriculturii pe litoral. De aproape trei ani, instituţia nu a mai reuşit să vândă niciun activ deţinut pe litoral, însă continuă să administreze o mulţime de ferme-fantomă de la malul mării. Potrivit bazei de date A.D.S., statul deţine 14 întreprinderi cu profil agricol în judeţul Constanţa, toate aflate în proces de lichidare. Valoarea totală a acţiunilor la aceste firme se ridică la nu mai puţin de 23 de milioane de lei, respectiv 5,2 milioane de euro. La unsprezece dintre acestea, A.D.S. controlează pachete majoritate de acţiuni, iar la restul este acţionar minoritar.
Ping- pong cu Munca Ovidiu… până la faliment
Cea mai importantă dintre „miresele“ în lichidare ale A.D.S. este societatea Munca Ovidiu. Cu un capital de peste 4, 4 milioane de lei, fosta fabrică de sucuri naturale împlineşte, în acest an, opt ani de la intrarea oficială în faliment. Societatea a fost pasată de-a lungul timpului ba la A.D.S., ba la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, niciuna dintre cele două instituţii nereuşind să rezolve probleme financiare ale fabricii, darămite să o şi privatizeze. La începutul anilor 2000, Munca Ovidiu a acumulat datorii uriaşe sub „aripa ocrotitoare“ a A.D.S. Din cauza restanţelor, fabrica a fost transferată la A.V.A.S., unde nu a făcut mulţi purici la privatizare.
În 2005, A.V.A.S. a aprobat falimentul societăţii, după care aceasta a reintrat în portofoliul A.D.S.
A doua mare întreprindere pe lista falimentului este S.C. Agroind Tour. Cu un capital asemănător cu Munca Ovidiu, societatea administra mai multe ferme în judeţ. S.C. Agroind Tour a falimentat cam în aceeaşi perioadă cu Munca Ovidiu şi tot pe mâna statului. Principalii creditori au fost furnizorii