Judeţul Vaslui se bucură de o adevărată tradiţie a armei pompierilor, ale cărei rădăcini se întorc în timp până în anul 1841, atunci când la Bârlad a fost înfiinţată „comanda pojărnicească“, a doua din ţară după cea de la Iaşi.
Istoria Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă „Podul Înalt“ din Vaslui a început în urmă cu 45 de ani, într-o zi de 1 octombrie.
În anul 1968, odată cu noua împărţire administrativă a teritoriului ţă¬rii şi apariţia judeţului Vaslui a luat fiinţă şi Grupul Judeţean de Pompieri Vaslui, având în subordine directă companiile de pompieri Vaslui, Bârlad şi Huşi. La data înfiinţării, comandamentul Grupului de Pompieri Vaslui şi Compania de Pompieri Vaslui aveau sediul într-un local situat pe strada Ştefan cel Mare, numărul 115. Începând din anul 1975 s-au demarat lucrările de construcţie a unui nou sediu, pe strada Castanilor numărul 9, lucrări care aveau să fie definitivate la finele anului 1977.
Un moment important al istoriei pompierilor militari vasluieni l-a constituit anul 1997, atunci când a primit denumirea de Grupul de Pompieri „Podul Înalt” al judeţului Vaslui. Prin Decretul Preşedintelui României numărul 244 din 19 iunie 1997 a fost acordat şi Drapelul de Luptă.
În anul 1998, odată cu intrarea în vigoare a noului stat de organizare al unităţii, subunităţile au primit următoarele denumiri : Detaşamentul de Pompieri Vaslui, Secţia de Pompieri Bârlad şi Staţia de Pompieri „TIP I” Huşi.
La 21 iulie 2004 a avut loc unul dintre cele mai semnificative şi emoţionante momente din istoria unei unităţi militare: decorarea Drapelului de Luptă al unităţii cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler. Decretul prezidenţial a fost citit de Comandantul Corpului Pompierilor Militari, general maior Vladimir Secară, iar Drapelul de Luptă a fost decorat de Secretarul de stat din Ministerului Administraţi