Marile companii din domeniul farmaceutic au sume estimate între 20 şi 40 de milioane de USD blocate inutil în procesele de gestionare a fluxului de numerar, echivalând cu un procent situat între 3,6% şi 7,1% din vânzările lor totale. Conform studiului EY Cash on prescription privind capitalul circulant al marilor companii farmaceutice rezultă că performanţa acestui indicator continuă să se deterioreze, deşi într-un ritm mai lent decât în anul trecut.
Aceste rezultate, în general slabe, privind capitalul circulant maschează însă o orientare mult mai puternică în ultimii ani spre managementul lichidităţilor, generată de încercarea marilor companii farmaceutice de a-şi optimiza capitalul şi de a creşte valoarea pentru acţionari. S-au realizat progrese semnificative, însă impactul nu a fost suficient de puternic pentru a contracara efectul negativ asupra performanţelor globale ale industriei adus de modificarea modelului de distribuţie şi a modelului de business.
Provocările din domeniu au dus la o scădere a vânzărilor şi a nivelului capitalului circulant în Big Pharma.
În comparaţie cu 2011, vânzările marilor companii farmaceutice au scăzut cu 3% în 2012, din cauza creşterii competiţiei aduse de generice, a presiunii pe preţ şi a impactului negativ al ratelor de schimb valutar pentru companiile care raportează în dolari americani (reprezentând două treimi din vânzările totale din industrie). Aceste forţe au avut un impact mai mare decât evoluţiile înregistrate pe pieţele emergente. Cererea pentru produsele de îngrijire a scăzut, de asemenea, semnificativ în a doua jumătate a anului, în special în Statele Unite şi Europa. Activitatea de fuziuni şi achiziţii a fost şi ea limitată. În acest context, nivelurile capitalului circulant au scăzut, dar într-un ritm ceva mai lent (-2%) decât vânzările.
O gamă largă de practici de plată
Distribu