In aceasta perioada, medicii de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi verifica eficienta actiunii de vaccinare antirabica a vulpilor. Distribuirea momelilor vaccinale se va face pe cale aeriana, pe suprafete intinse si greu accesibile sau pe cale manuala, in zonele locuite si speciale de catre gestionarii fondurilor de vânatoare, cu asistenta din partea medicilor veterinari oficiali. "Timp de doua saptamani, dupa lansarea momelilor, se interzice vânatoarea si se restrictioneaza circulatia libera a câinilor si pisicilor.
Dupa sapte zile de la administrare, medicii veterinari si gestionarii fondurilor de vânatoare vor verifica în teren, aleatoriu, cantitatea de momeli vaccinale ramase neingerate. Pentru supravegherea incidentei rabiei la vulpi, în zonele în care s-a vaccinat, se vor efectua examinari, în laborator, ale tuturor vulpilor suspecte de rabie, ale celor gasite moarte si ale celor ucise în accidente rutiere. In cazul în care rezultatul examenului de laborator pentru diagnosticul rabiei este pozitiv, proba de creier se va trimite la LNR pentru rabie, din cadrul IDSA în vederea examenului de biologie moleculara de diferentiere între virusul salbatic si virusul vaccinal", a declarat medicul primar veterinar, dr. Constantin Platon. Anul trecut, in urma verficarilor eficientei vaccinarii antirabice, 50 la suta dintre vulpile impuscate si examinate au fost sub protectia vaccinului.
In aceasta perioada, medicii de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi verifica eficienta actiunii de vaccinare antirabica a vulpilor. Distribuirea momelilor vaccinale se va face pe cale aeriana, pe suprafete intinse si greu accesibile sau pe cale manuala, in zonele locuite si speciale de catre gestionarii fondurilor de vânatoare, cu asistenta din partea medicilor veterinari oficiali. "Ti