Noi, bărbaţii, ne regăsim de foarte multe ori în personaje precum Al Bundy, George Constanza sau Fred şi Barney ori Homer Simpson. Exact precum cel din urmă enumerat spuneam şi eu cu orice ocazie când eram întrebat despre posibilitatea de a deveni vreodată raw-vegan sau măcar vegetarian.
Şi ca să fiu mai clar: vegetarian înseamnă că mănânci plante, ouă, lactate, dar nu şi carne, vegan înseamnă că te hrăneşti doar cu plante, dar pot fi şi gătite la foc, raw-vegan presupune că mâncarea ta este exclusiv vegetală şi netrată termic . Este permisă doar o încălzire la maxim 40 de grade Celsius, cam ca la soare, adică.
Ca să înţeleg mai bine cum stă treaba m-am decis să vizitez câteva restaurante de profil. Şi să nu uit să vă spun că primul restaurant în care am mâncat vreodată în viaţa mea a fost un lacto-bar din centrul oraşului copilăriei mele, Buzău, unde m-a dus tatăl meu când aveam vreo 7 ani. Aici, după ce am studiat îndelung meniul, am comandat iahnie de fasole. A fost delicioasă, o ţin minte şi acum după aproape 40 de ani!
Aşadar mi-am început periplul meu prin "iarba" capitalei la restaurantul BioFresh, foarte aproape de Piaţa Unirii, pe strada Leon Vodă (eu recunosc, cu toate că mi-a plăcut istoria patriei, nu am mai auzit de un asemenea voievod). Intrarea are aspect grecesc pentru că aici a fost mai demult un restaurant grecesc, proprietarii clădirii sunt chiar nişte greci care au dat greş cu localul lor şi s-au gândit că vor scoate mult mai mulţi bani din chirie (2.400 euro lunar doar parterul, preţul include şi echipamentele din bucătărie) decât din cârciuma lor.
Mi se pare o chirie enormă, aşa cum sunt cam peste tot în Bucureşti când este vorba despre restaurante şi de-aia se şi închid atât de multe: când se negociază contractul de închiriere noii investitori