Putin a reuşit să-l eclipseze pe Obama, ca lider mondial ce scrie agenda în criza siriană, oferind o posibilă alternativă, încă incertă, la "militarismul" SUA. Şi a impus interesele Rusiei, într-o regiune în care aceasta a fost marginalizată de la căderea URSS. Sursa: REUTERS
Preşedintele rus Vladimir Putin a jucat mai multe roluri în viaţa liderului american Barack Obama: partener, uneori; oponent iritant de multe ori; gazda "spionului trădător" Edward Snowden;"copilul plictisit din spatele clasei", pe care nu-l interesează politica externă, astfel încât Obama a decis să contramandeze o întâlnire bilaterală cu el, la Moscova, săptămâna trecută, în marja reuniunii G20, comentează New York Times.
Deşi lucrurile pot oricând să se schimbe, Putin pare să fi atins câteva obiective, în detrimentul Washingtonului. I-a întins o mână diplomatică prietenului său de multă vreme, Bashar al-Assad, despre care Obama a declarat de două ori, în ultimii ani, că trebuie să renunţe la putere. Putin a reuşit să amâne intenţia lui Obama de a lovi Siria, ocolind Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto.
Sfaturi pentru Obama
Mai mult decât atât, Rusia a reuşit devină indispensabilă pentru rezolvarea conflictului din Siria. Putin a susţinut că o acţiune militară, dacă nu este gestionată corect, poate aprinde flacăra revoltelor islamiste din regiune, inclusiv în regiunile musulmane din Rusia. Liderul rus a reuşit să-l facă pe Obama să-l considere partener cel puţin anul viitor, dacă estimările Pentagonului referitoare la durata operaţiunile de neutralizare a armelor chimice sunt corecte.
De altfel, Putin a publicat un editorial în New York Times, în care-i dă sfaturi lui Barack Obama cum să rezolve criza, pentru că o lovitură militară ar submina stabilitatea post-război.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urma să se întâlnească, i