Ziua Pompierilor de anul acesta a fost sărbătorită fără defilări sau demonstraţii, din solidaritate pentru tragedia petrecută în judeţul Galaţi. Totuşi, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ s-au întâlnit cu craiovenii, iar aceştia au putut să afle mai multe despre tehnica de luptă şi meseria de pompier, paramedic sau despre cea de... câine de salvare.
Ziua Pompierilor, organizată în fiecare an pe data de 13 septembrie, reaminteşte opiniei publice de actele de vitejie ale pompierilor din anul 1848, când, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, aceştia s-au luptat cu trupele otomane. Vineri, la 165 de ani distanţă, această sărbătoare a fost marcată şi la Craiova, însă fără nici o ceremonie fastuoasă. „Parada militară şi demonstraţiile pe care le facem nu se mai ţin din cauza situaţiei din Galaţi şi Tulcea, unde colegii noştri sunt acum la intervenţie, unde evacuează oameni şi nu pot participa la fel ca noi la aceste activităţi. Sunt şi momente care sunt mai puţin plăcute şi ne raliem la această situaţie. Suntem pregătiţi să mergem să-i ajutăm dacă va fi nevoie“, a explicat col. Constantin Florea, inspector-şef al ISU „Oltenia“.
În ciuda faptului că nu au mai putut asista la demonstraţii spectaculoase sau la tradiţionala defilare, craiovenii au venit în număr mare pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, unde a fost adusă, încă de pe 11 septembrie, tehnica de luptă: autospeciale, echipamente specifice, bărci şi maşini de salvare. Din păcate, tehnica din dotarea Serviciului Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a fost prezentată nu printr-un exerciţiu, ci pe un domn căruia i s-a făcut rău la manifestaţie şi căruia i-a fost acordat primul ajutor.
Câinii de salvare, alt fel de pompieri
O pată de culoare la manifestările organizate de Ziua Pompierilor au reprezentat-o cei patru tineri de