Se pare ca sefii sistemului sanitar nu ii iau in serios pe medici cand acestia spun ca vor declansa actiunile de protest in strada, nu isi fac temeri legate de o eventuala greva a acestora. A spus-o chiar ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Potrivit acestuia, “medicii nu vor pune in pericol viata oamenilor”. Pe acest considerent, ministrul Sanatatii pare sa fie linistit, nu se arata ingrijorat ca activitatea spitalelor va avea de suferit.
“Eu nu cred ca medicul care are ca scop esential sa faca bine oamenilor va sta pe strada si va lasa bolnavul sa stea la cabinetul lui sa moara sau sa se imbolnaveasca si mai rau. Eu nu cred asta. Cine spune altceva, ori are alte scopuri, ori nu stie despre ce este vorba. Protestele sunt libere, normale in orice tara, dar cred ca nu sunt justificate cat timp noi suntem in dialog, cat noi suntem in discutii. Stiti foarte bine ca dezbatem aceste legi, care au pana la urma scop final sa le creasca veniturile medicilor si personalului medical", a fost declaratia publica a ministrului Nicolaescu.
In timp ce ministerul continua discutiile cu reprezentantii angajatilor din sistemul sanitar, presedintele Colegiului Medicilor nu isi ascunde scepticismul in privinta disponibilitatii guvernantilor de a imbunatati situatia din sistemul sanitar. Se pare ca, daca pana in noiembrie revendicarile Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate nu vor gasi un raspuns favorabil, vom avea greva generala in spitale. Asta spune Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Doctorii solicita guvernantilor acordarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, dar si o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat. Mai vor o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor d