Nu mai reprezintă o noutate faptul că aciditatea excesivă din organism duce la boală.
În primul rând, sunt vătămate organele prin care se elimină acizii: rinichii, plămânii, pielea, ficatul şi intestinele. Cauza răului e ştiută: alimentele cu un pH sub 7. Iar binele e uşor de intuit, alimente cu un pH peste 7. Drumul spre sănătate înseamnă, deci, a consuma zi de zi alimente alcaline, cu un nivel al pH-ului mai mare de 7. Pentru aceasta, trebuie să ştim care alimente sunt acide şi care sunt alcaline. Există numeroase studii şi teste care ne spun ce alimente să consumăm şi ce alimente să evităm. Mai jos aveţi o listă cu acestea:
Alimente acide:
* carnea de porc, vită, pui, oaie, curcan, crustacee;
* lapte, iaurt, brânză, frişcă, îngheţată, ouă;
* fructe: toate cu excepţia celor alcaline;
* băuturile carbogazoase, cafea, ceai (cu excepţia ceaiului din plante medicinale), alcool, îndulcitori sintetici, zahăr, prăjituri şi tot ce conţine zahăr (zahărul este puternic acid), sucurile aşa-zis naturale din magazine;
* oţet, uleiul rafinat, orezul alb, pâinea, biscuiţii, alunele, sosurile de soia, maioneza, pastele, mâncarea preparată la microunde, mâncarea tip fast-food, ciocolata, supele instant, margarina de orice fel, untul, fisticul, porumbul (conţine mulţi fungi), cereale integrale, mămăligă.
Alimente alcaline:
* castraveţi, salată verde, ceapă, usturoi, conopidă, broccoli, spanac, fasole verde, mazăre, ţelină, varză, praz, morcovi, dovlecei, napi, ridichi, pătrunjel, mărar, ardei, roşii şi tot ce este verde (bogat în clorofilă);
* lămâi, lime, avocado, grapefruit, rubarbă, pepene verde, nucă de cocos (atenţie, nuca de cocos întreagă, nu măcinată);
* apă pură, apă cu lămâie, ceai de plante medicinale, sucuri proaspăt stoarse din legume, lapte de soia sau migdale, supă de le