Descoperire în România. Analiza unor fotografii de spionaj desecretizate a scos la iveală o surpriză pentru arheologi de la două universităţi din Marea Britanie, care se ocupă de acest proiect.
Potrivit acestora, imaginile înfăţişează bucăţi din ceea ce se crede să fi fost o fortificaţii de origine romană de graniţă, datând din secolul al II-lea după Hristos, bucăţi care se găsesc pe teritoriul actual al României, scrie ziaruldeiasi.ro.
Deşi o parte din aceste ruine era cunoscută specialiştilor încă din secolul al 19-lea, se pare că acestea au fost greşit identificate, greşit clasificate şi, ulterior, uitate, spune Bill Hanson, profesor de arheologie romană la Universitatea din Glasgow. Pe unele porţiuni, ruinele au fost afectate serios de construcţii sau alte activităţi, până la a ajunge complet distruse. „Dacă ne uităm în toate cărţile moderne despre frontierele romane, nu găsim menţiuni despre aceste fortificaţii estice. Au dispărut, cumva”, a declarat Hanson pentru publicaţia The Huffington Post.
Însă acum sute de ani, zidurile acestea erau parte din simbolistica puterii uriaşe a Imperiului Roman. Întreaga structură se întindea pe aproximativ 60 de kilometri, pe teritoriul actual al României, de la Dunăre înspre Marea Neagră. În unele părţi, zidurile erau chiar extrem de înalte şi groase.
Fortificaţiile reprezentau frontiera cea mai dinspre est a imperiului şi, în mod sigur, consideră specialiştii, era puternic militarizată, cu garnizoane dispuse de-a lungul ei pentru pază. Datarea exactă a ruinelor nu se poate fără analiza cu carbon şi o excavare atentă la faţa locului, dar Hanson consideră că acestea datează din secolul al II-lea după Hristos.
Potrivit dr. Ioana Oltean, lector la Universitatea Exter, proiectul de analiză a fotografiilor desecretizate a început cu scopul cartografierii sistematice a tuturor urmelor arheologice vizib