Decalarea calendarului liberalizării preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, din aprilie 2014 în 2015, ar oferi industriei româneşti răgazul necesar pentru a-şi moderniza producţia, implicit pentru a reduce costurile şi a rămâne competitivă, a declarat preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.
„Discuţiile de azi (joi - n.r.) din Comisia pentru Industrii, provocate de impactul liberalizării preţurilor la energia electrică şi gaze naturale asupra pieţei, au pus în evidenţă necesitatea unei intervenţii rapide în calendarul acestui proces, în sensul că actorii industriali, marii consumatori, doresc o decalare a termenului de finalizare a creşterii preţurilor pentru anul 2015, în loc de aprilie 2014„, a spus preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, amânarea calendarului nu poate rezolva problemele de competitivitate şi de lipsă de eficienţă din majoritatea ramurilor industriale, dar va crea un respiro pentru un plan de acţiune al acestor agenţi economici în vederea realizării de investiţii pentru capacităţi tehnologice de înaltă eficienţă ca să-şi reducă consumurile şi, implicit, factura la energie.
Referindu-se apoi la reducerea drastică a consumului de gaze naturale, constatată în ultimele luni, care a permis reducerea importului şi crearea de rezerve bazate cu precădere pe producţia internă, deputatul Iulian Iancu a subliniat reversul acestei situaţii aparent favorabile, conform aceleiași surse.
”Scăderea dramatică a consumului de gaze naturale (în industrie - n.r.) nu a eliminat importul, care a fost de 8-9%, la preţuri de peste 400 dolari la mia de metri cubi. Aşadar, într-o situaţie de prăbuşire a consumului nu a scăzut importul de gaze naturale, ceea ce trage un semnal de alarmă asupra faptului că orice p