Scris de Cristian Horgoș - Invitaţii Ecotop amintesc că Ungaria ne cere 120 de milioane pentru cianurarea Tisei. Iar la RM riscul e incomparabil.
Eleonora Mircescu, preşedinte Ecotop Oradea, a detaliat joi, în conferinţă de presă, metodele de exploatare fără cianuri a aurului de la Roşia Montană, metode pe care le-a recomandat, recent, şi preşedintele Academiei Române, dr. Ionel Haiduc.
„Dezinteresul firmei RMGC pentru aceste tehnologii este că cianurarea e mai ieftină şi asigură profit mai mare. De ce credeţi că vin străinii la noi cu această tehnologie riscantă? În lumea civilizată se respectă strict legislaţia de mediu pe când la noi se poate orice. Vor veni şi alţii, nu doar RMGC. Firma australiană care exploata aur la Baia Mare şi a scăpat cianură în Tisa, în anul 2000, şi-a declarat falimentul şi a plecat. Însă Statul Român se mai judecă pentru cele 120 de milioane de euro cerute ca despăgubire de Ungaria. Cu proiectul de la Roşia vom deveni campioni mondiali ca nivel de exploatare. Nici nu vreau să mă gândesc ce dezastru ecologic riscăm”, a declarat Eleonora Mircescu.Risc şi la cutremur
„RMGC susţine că va construi un baraj care să reziste şi unui cutremur de zece grade pe scara Richter. Dar eu am atenţionat ministrul Mediului că la un astfel de cutremur crapă şi Pământul, astfel că apa cu cianuri şi metale grele tot se va revărsa. Şi chiar şi fără cutremure, agenţii chimici tot vor coroda şi vor ajunge în pânza freatică. Iar consecinţele le vor suferi copiii noştri. Eu mă tem că ploile acide vor ajunge şi în Bihor”, a completat Anna Marossy.Cine garantează?
Iar Cătălin Popa a completat tabloul sumbru arătând că SC RMGC România este deţinută de firma canadiană mamă printr-o „suveică” de firme înregistrate în paradisuri fiscale precum Insulele Barbados şi Insulele Jersey. „De ce au avut nevoie să interpună între firma din Canada şi cea din R