În conformitate cu programul tematic de control al ANPC aferent trimestrului III al anului 2013, în perioada 26.08 – 06.09.2013 s-a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor. În cadrul tematicii de control, au fost controlaţi 12 operatori economici din reţeaua de distribuţie şi comercializare, atât din mediul urban cât şi din mediul rural, la 10 operatori constatându-se nereguli. Cantitatea de pâine şi produse de panificaţie verificată a fost de 560 kg, dintre care 310 kg prezentau diverse abateri de la prevederile privind protecţia consumatorilor. În urma controalelor efectuate, s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a 162 kg gogoşi, covrigi şi produse de patiserie cu abateri de etichetare, în valoare totală de 2507 lei şi s-au aplicat 9 avertismente şi 3 amenzi contravenţionale în valoare de 6 000 lei. Exemplificăm dintre abateri: -la un supermarket din Focşani, nu s-a putut face dovada încadrării în termenul de valabilitate de 24 ore, afişat la raft, neexistând rapoarte de producţie pentru verificare;
-lipsa informaţiilor privind cantitatea netă sau ingredientele conţinute;
neafişarea preţurilor;
-nerespectarea temperaturilor de păstrare şi depozitare impuse de producători prin etichetare (produse de patiserie durabilă expusă la temperatura mediului ambiant, mai mare decât 18 – 25 ºC impusă ). Comisarul şef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galaţi) – CJPC Vrancea, ing. Dumitru Dilǎ, recomandă consumatorilor să urmărească gradul de prospeţime al covrigilor, gogoşilor şi produselor de patiserie neambalate (acestea prin natura lor se consumă în 24 ore) şi să nu cumpere produse cu miros şi culoare modificate, cu pete de mucegai, aspect de vechi : “Oferta în acest dome