Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a sosit ieri, la Iaşi, pentru a suţine dezbaterea regională cu privire la noile modificări care vor fi făcute în sistemul sanitar. La întâlnire au participat manageri ai spitalelor din judeţele Moldovei, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, ai medicilor de familie, ai pacienţilor şi ai Colegiului Farmaciştilor, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Casei de Asigurări de Sănătate. Pe parcursul întâlnirii participanții s-au lămurit imediat că ministrul venise cu tolba goală, fără nici măcar o promisiune.
Cei mai disperați au fost șefii administrațiilor locale care trebuie să susțină financiar sistemul de sănătate. Subiectele concrete au fost evitate uneori brutal de Nicolăescu. Unul dintre ele: Spitalul Regional de Urgențe, despre care ministrul a spus că există în plan de a fi realizat, însă nu acum.
„Liderii noştri au jurat că vor face spitalul regional de Urgenţe la Iaşi. Cer ca măcar primul hârleţ să se sape în aceşti ani, dar vreau să şi văd că se întâmplă ceva. Vine vremea când se va da socoteală. Eu spun din timp, ca să avem vreme să îndeplinim. Discutaţi în Guvern şi rezolvaţi această situaţie. Eu sunt răbdător, dar atent. Să vedem şi fapte, nu poveşti”, i-a cerut Cristian Adomniţei, președintele Consiliului Județean Iași, ministrului Sănătății.
Schimbările propuse de Ministrul Eugen Nicolăescu prin Reforma Sănătății se referă în principal la modificarea statutului public al spitalelor, creşterea numărului de centre unde pot activa rezidenţii și adăugarea unor venituri în funcţie de performanţă. Proiectele-pilot vor fi aplicate în 12 spitale, potrivit reformei, atât regionale de urgenţe, cât şi municipale. Toate necesită însă timp, a subliniat ministrul.
„Dacă aş mai avea vreo 500 de oameni în ministerul sănătăţii poate că aş putea să fac toate lucr