Peste 2.000 de actiuni de control au fost derulate in prima perioada a anului de catre inspectorii fiscali. Cu aceasta ocazie s-au constatat o serie de abateri de la prevederile legale referitoare la calcularea, inregistrarea si virarea sumelor de bani aferente obligatiilor la bugetul de stat.
Cuantumul diferentelor s-a ridicat la peste 133,5 milioane de lei, jumatate reprezentand sume suplimentare atrase la buget. Totodata, au fost aplicate 57 de amenzi contraventionale in valoare totala de 202.000 lei. In aceeasi perioada, au fost inaintate organelor de cercetare penala sesizari pentru continuarea verificarilor si stabilirea persoanelor vinovate si a gradului de participare a acestora la infractiuni economice. Valoarea calculata a prejudiciului a fost de aproape 69 de milioane de lei. Societatile comerciale unde s-au constatat astfel de fapte penale isi desfasoara activitatea in domeniul intermedierii in comertul cu diverse produse, comert al metalelor si minereurilor metalice, al deseurilor, lucrari de constructie, restaurante, baruri si activitati de alimentatie. Sesizarile penale fac referire la sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare si fiscale prin nedeclarare sau declararea fictiva a TVA, deducerea TVA in baza unor documente provenind de la firme inexistente, radiate sau care nu functioneaza la sediul declarat, ori inregistrarea la bugetul de stat a restantelor mai mari de 30 de zile.
Au fost si cazuri in care agentii economici au evidentiat in contabilitate unele facturi care nu sunt recunoscute ca apartinand regimului special, mentionate ca fiind de la furnizori, si care nu reflecta tranzactii recunoscute de acestia.
Peste 2.000 de actiuni de control au fost derulate in prima perioada a anului de catre inspectorii fiscali. Cu aceasta ocazie s-au constatat o serie de abateri de la prevederile legale referitoare la