Premii Ig Nobel în 2013, acordate de Universitatea Harvard celor mai trăznite, ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice, o alternativă amuzantă la adevăratele premii Nobel, au fost "câştigate" de inventatorii unui sistem de capturare a teroriştilor care deturnează avioane, informează Mediafax, citând Reuters.
Potrivit revistei de umor Annals of Improbable Research, care sponsorizează aceste trofee împreună cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association şi Harvard-Radcliffe Society of Physics Students, la cea de-a 23-a ediţie, Premiile Ig Nobel, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia.
Premiul Ig Nobel pentru ingineria de siguranţă a revenit americanului Gustano Pizzo, pentru inventarea unui sistem electromecanic de capturare a teroriştilor care deturnează avioane. Sistemul îl aruncă pe terorist printr-o trapă, îl leagă şi îl bagă într-un balot şi apoi îl aruncă din avion printr-o uşă specială, prin care acesta este paraşutat într-o zonă în care va fi arestat de poliţiştii care îl aşteaptă la sol.
Premiul Ig Nobel pe 2013 la categoria psihologie. Echipa de cercetători din Grenoble, coordonată de Laurent Bègue de la Universitatea Pierre Mendès-France, a primit premiul Ig Nobel pe 2013 la categoria psihologie, pentru un studiu care a demonstrat că oamenii, cu cât beau mai mult alcool, cu atât se simt mai frumoşi. Studiul, intitulat "Beauty is the the eye of the beer holder" ("Frumuseţea stă în ochii băutorului de bere"), a fost realizat în cooperare cu Universitatea Paris-Descartes, Universitatea Paris-VIII şi Universitatea de Stat din Ohio şi a fost publicat anul trecut în revista British Journal of Pychology.
Premiul Ig Nobel pe 2013 în medicină a fost acordat unei echipe chinezo-nipone, care a studiat efectele muzicii de operă as