Cand a ajuns presedintele SUA, Barack Obama a declarat ca vrea sa dea sansa unui nou inceput relatiilor dintre SUA si Rusia, care, in timpul predecesorului sau, George W. Bush fusesera destul de reci. S-a intamplat exact invers decat a promis Obama.
Astazi nu mai exista nicio amintire din acel "nou inceput". Mai mult, aceste relatii se afla intr-o fundatura, si nu numai din cauza crizei din Siria.
Michael Luddwig, jurnalist la Frankfurter Allgemeine Zeitung, enumara cateva dintre problemele care stau in calea reconcilierii dintre cele doua tari. Jurnalistul pune in capul listei discutiile controversate legate de reducerea arsenalului nuclear, noteaza Deutsche Welle.
Cand Dmitri Medvedev a fost presedinte, Rusia si-a aratat disponibilitatea de a reduce numarul armelor nucleare strategice, iar asta, in viziunea lui Obama, putea fi un nou inceput pentru o lume fara arme nucleare.
Numai ca, dupa Medvedev, in fotoliul prezidential de la Kremlin s-a reasezat Vladimir Putin, iar acesta nu prea este dornic sa respecte acel angajament parafat sub numele de START 2.
Conform presedintelui rus, un potential nuclear ridicat este o garantie pentru siguranta statului rus. In afara de asta, politicienii de la Moscova sunt convinsi ca acum este momentul ca Rusia sa-si intinereasca dotarile armate destul de invechite, continua jurnalistul citat.
Putin isi face si alte calcule. El incearca sa limiteze suprematia militaro-tehnologhica a SUA, mizand foarte mult pe discutiile lansate in jurul scutului antiracheta. Aceasta disputa este varful de lance al propagandei antiamericane si antioccidentale.
Insa, in acest caz, nu este vorba de propaganda. Politica externa a lui Putin arata ca Rusia se indeparteaza din ce in ce mai mult de Occident, mergand sa dea mana cu Beijingul si sa-si intareasca pozitiile in s