în fiecare toamnă, gospodinele îşi încarcă cămara cu murături şi congelatorul cu legume şi fructe. Românii au o adevărată tradiţie de toamnă care constă în conservarea legumelor prin diferite metode. Sunt la mare căutare varza, gogonelele, gogoşarii, castraveţii, ardeii, pepenele, conopida care de obicei se pun la murat, dar şi vinetele, fasolea verde, verdeţurile, care se congelează.
Metodele strămoşeşti, atât de actuale!
Murăturile se prepară de acum 2.000 de ani. Varza a fost una dintre primele legume murate. Dacă la început instinctul şi nevoia de resurse de hrană au stat la baza realizării murăturilor, astăzi conservarea lor este mai mult o dorinţă de a reîntâlni gustul de neconfundat al legumelor murate. „A mura” legumele înseamnă a le ţine într-o soluţie de oţet sau de saramură care prin fermentare încurajează dezvoltarea microorganismelor benefice pentru organism. Poţi obţine murături folosind oteţ sau saramură făcută din sare, după propriul gust.
Murături în oţet şi murături în saramură
În oţet putem conserva tot felul de legume, însă cei mai gustoşi sunt gogoşarii, castraveţii şi ardeii capia. Atenţie la oţetul pe care îl foloseşti! Este recomandat oţetul de bună calitate, din vin sau din fructe, folosit cu măsură. Evită oţetul alimentar care conţine acid acetic pentru că strică gustul legumelor conservate. Murăturile în saramură pot fi obţinute din aproape toate legumele: varză albă, varză roşie, gogonele, ardei capia, morcovi, ţelină, ardei iute, castraveţi, inclusiv din fructe: mere, pere, gutui.
Sfat: Murăturile trebuie evitate de persoanele care au probleme digestive deoarece sunt acide şi pot provoca crize de gastrită sau de ulcer. Un consum redus de murături se recomandă şi persoanelor suferinde de boli cardiovasculare, întrucât ele conţin o cantitate mare de sare.
Legumele congelate
Congelarea este o