În rolul lui Jack Unterweger, criminal în serie austriac, John Malkovich afirma, atunci cînd a început proiectul teatralomuzicalThe Infernal Comedy – Confesiunile unui ucigaş în serie (după scenariul şi în regia lui Michael Stürmiger), că îl găseşte fascinant, un personaj tragic, care te bîntuie. Povestea lui Jack Unterweger a fost, în anii ’90, privită ca o împlinire a unor dorinţe, la nivel de grup social, ce păreau imposibile: reabilitarea neaşteptată, revenirea la normal a unui om aşa cum numai în filme poţi spera – Jack Unterweger omora prostituate, marca sa fiind uciderea acestora prin strangularea cu propriul lor sutien. Dar lucrul care l-a diferenţiat de alţi criminali în serie a fost modul în care a reuşit să se transforme într-o mică vedetă afişînd o falsă imagine a reabilitării: în timpul închisorii a scris poezii şi nuvele, precum şi o autobiografie, iar după eliberare chiar a fost angajat de un ziar din Austria să scrie despre crimele care au loc în California, iar de un post de radio, să transmită despre crime pe care, s-a dovedit mai tîrziu, chiar el le comitea.
Spectacolul, în premieră în România în cadrul Festivalului Enescu (9 septembrie, pe scena Ateneului), a debutat în 2008, în Los Angeles, şi de atunci se joacă în întreaga lume. Se pare însă că Malkovich vrea să pună capăt proiectului, pentru că, aşa cum a declarat la conferinţa de presă din cadrul Festivalului Enescu, nu îi mai place viaţa de turneu. „Nu poţi nici să fumezi o ţigară, că vine cineva să-ţi ceară o poză“, a mărturisit actorul, spre marea dezamăgire a celor care asta aşteptau să facă după conferinţă şi în timp ce jurnaliştii continuau să-l fotografieze în rafală.
Confesiunile unui ucigaş în serie este construit pe două niveluri – muzical (arii din Mozart, Beethoven, Haydn etc.) şi teatral (un monolog de aproape două ore) – John Malkovich fiind însoţit m