Guvernul nu va majora fiscalitatea privind Drepturile de Autor (DDA) şi Persoanele Fizice Autorizate (PFA), o astfel de prevedere neexistând în scrisoarea de intenţie cu FMI, a declarat ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, citat de Mediafax.
"România nu are niciun angajament în scrisoarea de intenţie cu FMI privind taxele sau contribuţiile pentru PFA şi DDA. Angajamentele în relaţia cu FMI pot lua forma unor acţiuni prioritare, fără de care nu intri în board, a unor criterii structurale, fără de care nu iei tranşele de bani, şi a unor ţinte indicative, care sunt intenţii de viitor şi care dacă nu se materializează se transformă în criterii structurale", a declarat Voinea pentru MEDIAFAX, dezminţind astfel unele afirmaţii apărute în presă.
El a subliniat că orice pasaj din scrisoarea cu FMI reprezintă un angajament numai în măsura în care are o dată de aplicare şi este acţiune prioritară, criteriu structural sau ţintă indicativă, elemente care stau la baza evaluării.
"Ceea ce există acolo (în pasajul citat în presă privind PFA şi DDA, n.r.) este doar o discuţie privind evaluarea - permanentă de altfel - a contribuţiilor în sensul reducerii diferenţelor, dar reducerea diferenţelor se poate face şi de jos în sus şi de sus în jos. Acea diferenţă poate însemna şi reducerea nivelului pentru unii, nu creşterea nivelului pentru alţii. Deci, nu există, repet cu toată răspunderea, nu există niciun angajament al României în acest sens", a spus ministrul Bugetului.
El a precizat că nu se vor majora contribuţiile pentru PFA şi DDA nici în perioada următoare nici după ce scrisoarea va intra în vigoare.
"Contribuţiile pentru PFA şi DDA nu cresc nici mâine, nici peste o lună, nici de la 1 ianuarie, nu există un astfel de angajament. O spun foarte ferm", a conchis Voinea.
De altfel, creşterea fiscalităţii pentru PFA şi DDA, vehiculat