Cei 22 de mineri din Roşia Montană care s-au blocat de miercuri în galeria Cătălina-Monuleşti refuză să revină la suprafaţă. Oamenii sunt decişi, după două zile de stat în subteran, să intre de sâmbătă în greva foamei dacă nu vor avea garanţii că proiectul minier va fi aprobat.
Minerii, care stau în galerie în condiţii de temperatură scăzută şi umiditate ridicată, au fost consultaţi în cursul zilei de joi de către doi medici din localitate, starea acestora fiind, la vremea respectivă, în general bună. Periodic, salvatori mineri verifică starea acestora şi condiţiile de aeraj. Minerii s-au blocat la o distanţă de circa un kilometru şi la o diferenţă de nivel de 300 de metri, potrivit Agerpres.
Ei lucrau la decolmatarea şi la conservarea galeriei Cătălina-Monuleşti, iar miercuri, atunci când circa 300 de angajaţi ai RMGC protestau în centrul localităţii, au transmis, la pauza de masă, că refuză să iasă la suprafaţă.
Cei 22 de angajaţi ai RMGC nu renunţă la ideea de a intra în greva foamei începând de sâmbătă, membri ai familiilor şi alţi colegi de muncă afirmând că se vor alătura şi ei protestului iniţiat de aceştia.
Ei au fost susţinuţi în permanenţă de la gura minei de alţi angajaţi ai companiei miniere şi de localnici.
Pentru circa 350 din cei 500 de salariaţi ai Roşia Montană Gold Corporation expiră contractele de muncă în această lună, ei fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pentru câte trei luni.
Rata şomajului în Roşia Montană, o comună cu 3.000 de locuitori, este în prezent de de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Eugen Furdui.
Minerii care s-au blocat în galerie au transmis miercuri, prin prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, şi liderul de sindicat, Cri