Salba de localităţi pitoreşti din jurul fostei capitale culturale europene, cunoscută sub numele de Mărginimea Sibiului, este zona unde turiştii redescoperă vacanţa în inima naturii şi gustădin bucatele legendare ale oierilor. Un reportaj de suflet în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România – Jurnal de vacanţă”.
Vacanţele de poveste petrecute la bunici se regăsesc mai bine decât oriunde altundeva în zona Mărginimii Sibiului. Aici oamenii sunt falnici ca nimeni alţii, gospodari şi aşezaţi. Bătrâni în straie populare şi gospodine care întind pe masă cele mai bune brânzeturi de casă, pregătite după reţete moştenite din generaţie în generaţie, sunt gata să primească oricând oaspeţi.
Geografic, Mărginimea este limitată la sud de Valea Sadului şi la nord de valea pârâului Sălişte şi cuprinde mai multe localităţi: Boiţa, Sadu, Râul Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana Sibiului şi Jina.
Sălişte, capitala culturală şi spirituală
Localitatea Sălişte, despre care Nicolae Iorga spunea că „este una dintre cele mai frumoase înfăţişări ale poporului nostru de la ţară“, este considerată capitala culturală şi spirituală a Mărginimii Sibiului. Cei care ajung în orăşel în weekend este bine să se documenteze înainte despre obiectivele ce pot fi vizitate, pentru că sâmbăta şi duminica este închis centrul de informare turistică din centrul localităţii.
Însă cele mai frumoase poveşti şi tradiţii locale nu se află de la centrele de informare turistică, ci în casele localnicilor. Oamenii deschid cu drag şi porţi, şi suflete, iar la lăsatul postului, de pe masă nu lipsesc delicioasele plăcinte cu brânză.
Costumul, mândria săliştenilor
Nea Achim Gligor, din Sălişte, ar