Elevii din mediul rural cad victime sistemului educaţional. Cei mai buni profesori obţin posturi în şcolile din oraşe, iar dacă nu mai sunt locuri, renunţă pur şi simplu la catedră. Aşa că la ţară ajung, de cele mai multe ori, dascălii cu note de 5, cei necalificaţi sau profesorii pensionaţi deja de ani buni.
În judeţul Cluj se fac în aceste zile ultimele repartizări pentru posturile de învătători, educatori şi profesori neocupate încă. Cele mai multe sunt la ţară, dar cadrele didactice fug de aceste catedre, mai ales că din salariul şi aşa mic trebuie să plătească şi naveta.
Tinerii care vor să fie învăţători, dar încă nu au pregătirea necesară, trebuie să ştie că legea românească le permite să predea. Mai ales că în doar câteva zile sună clopoţelul, iar în comunele clujene sunt încă elevi care nu au învăţători. Este şi cazul lui Mihai Ciortea.
"În zona Câmpiei Turzii şi zona limitrofă. Deci nu v-ar deranja nici să mergeţi în mediul rural. Nu m-ar deranja, dar să văd dacă mai prind locuri. Cum de aţi rămas pe ultima sută de metri? Eu sunt necalificat, sunt la facultate. Se merită numai dacă de la anul voi intra ca şi calificat şi atunci merg pentru experienţă mai mult decât pentru bani", a spus Mihai Ciortea, candidat.
Într-o situaţie similară este şi tânăra Alexandra. Studiază încă, dar vrea un post de învăţătoare, chiar şi pe bani puţini. Oricum, nu speră la mai mult de 600 de lei pe lună.
Salariile prea mici din învăţământ îi determină pe profesori să fugă de posturile din mediul rural. O spun chiar sindicaliştii, care admit, însă, că evaluarea la titularizare ar trebui schimbată, iar celor care obţin note de 5 să nu li se permită să devină dascăli.
Până în 16 septembrie, toate şcolile din judeţul Cluj vor avea cadre didactice suficiente, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.
Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Căl