Viiturile si inundatiile inregistrate in judetul Galati reprezinta "o situatie de exceptie", spun specialistii hidrologi. "Avand in vedere ca volumul precipitatiilor din noaptea de 11 spre 12 septembrie a fost in 2 ore cat pentru 2 luni, este clar ca este o situatie de exceptie", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant de la Administratia Nationala Apele Romane, Ana-Maria Agiu. Aceasta a explicat pentru HotNews.ro care sunt cauzele viiturilor din judetul Galati si cum pot conduce la dezastru existenta unor paraie care nu sunt cadastrate, poduri subdimensionate sau drumuri aflate la inaltime.
Rep: Fenomenele acestea sunt normale pentru aceasta perioada in zonele care au fost afectate acum?
Ana-Maria Agiu, purtator de cuvant Administratia Nationala Apele Romane: Este o situatie de exceptie. Avand in vedere ca volumul precipitatiilor din noaptea de 11 spre 12 septembrie a fost in 2 ore cat pentru 2 luni, este clar ca este o situatie de exceptie. Daca debitul unui rau a ajuns de la 0,01 la 16 metri cubi pe secunda sau altor parauri care aproape erau pe zona de seceta le-a crescut debitul de pana la 200 de ori e clar ca este o situatie de exceptie care s-a petrecut intr-un areal restrans prin scurgeri importante de pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide.
Tipul acesta de fenomene nu se poate prognoza nicaieri in lume cu o rapiditate mai mare de 2 pana la maximum 5 ore. Prin urmare, cele mai rapide avertizari sunt cele de tip nowcasting de precipitatii emise de centrele regionale de meteorologie.
Rep: Care este explicatia viiturilor din judetul Galati si a dezastrelor produse?
Ana-Maria Agiu: La efectele pe care le-ati vazut se cumuleaza si alte probleme pe care Romania le are si care nu se pot rezolva de azi pe maine.
1. De exemplu probleme legate de amenajarea teritoriului. Sunt localitati unde str