Cei mai mari retaileri internaționali de fashion - H&M, Inditex, Zara, Benetton, Metro, Carrefour, Marks & Spencer, Esprit, Abercrombie&Fitch etc. - nu au putut sa ajunga la un acord cu privire la stabilirea unui fond de compensare pentru victimele fabricii prăbușite în aprilie 2013 in Bangladesh, potrivit BBC.
Doar o treime dintre comercianții care au profitat de pe urma acestei fabrici s-au prezentat la întâlnirea de două zile organizata la Geneva pentru despagubirea victimelor decedate in urma colapsarii unei cladiri industriale cu 8 etaje din aprilie 2013. Printre companiile absente se numara Wal-Mart, Benetton, Mango si Zara. Firma irlandeza Primark a luat un angajament ferm pentru crearea unui fond de ajutorare.
În aprilie 2013 circa 1.200 de muncitori din fabrica de textile Rana Plaza care lucra pentru marii retaileri de fashion au murit din cauza prăbușirii imobilului.
După aceste evenimente sindicatele au cerut companiilor sa semneze un cod de norme cu cerințele minime privind siguranta productiei si pentru caz de incendiu. Insa nu toate companiile au semnat documentul, în special cele americane - Wal-Mart, Gap, Macy's, Sears și JC Penney - au refuzat, afirmand că ofera astfel prea multă putere sindicatelor.
În luna iunie a acestui an, SUA a suspendat privilegiile comerciale acordate Bangladesh din cauza condițiilor precare de muncă din industria textilă. În 2012 , Bangladesh a exportat mai mult de 20 de milioane de articole de îmbrăcăminte pentru țările europene și SUA, aceasta tara fiind al doilea producator de îmbrăcăminte din lume dupa China.
La 24 aprilie 2013, Rana Plaza, o clădire comercială de opt etaje, s-a prăbușit în Savar, un cartier din zona Greater Dhaka din capitala Bangladeshului, din cauza executiei proaste si a materialelor de constructii de slaba calitate. Sub ruinele cladirii au murit 1.129 de persoane